Activyl
bărbatul şi bulldog-ul

Dacă ai avea o mâncărime datorată puricilor, cum te-ai simţi?

Ce este bioactivarea?

Primul produs de acest fel contra puricilor

Activyl conţine un agent nou şi foarte eficient: Indoxacarb. Activyl este unic deoarece agentul indoxacarb a fost conceput ca un pro-insecticid care necesită activarea biologică sau metabolică la insectele care o pot converti în forma sa insecticidă cea mai puternică – sporindu-i astfel toxicitatea selectivă.1 Dar nu numai atât, agentul indoxacarb utilizează un loc de acţiune diferit de alte insecticide disponibile pe piaţă, pentru controlul puricilor1.

Activyl este bioactivat în interiorul puricelui prin N-demetoxilarea enzimatică, într-un metabolit insecticid mult mai activ şi mai puternic.

 • Esterazele insectei înlătură grupare carbometoxi din legătura ureică
 • Produce metabolitul activ, puternic insecticid
 • Acţiune farmacologică unică la insecte
 • Blochează rapid canalul ionic voltaj dependent.2
Indoxacarb – diagramă moleculară

Mod de acţiune unic

Clivajul enzimatic la insecte este nou. Mamiferele metabolizează agentul indoxacarb în mod diferit, mai ales în metaboliţi netoxici. Comparativ cu insectele, canalele ionice la mamifere sunt mult mai puţin receptive la substanţa indoxacarb bioactivată.

Activyl a adăugat selectivitatea prin:

 • Nivelul crescut al activării biologice la insectele susceptibile.
 • Toxicitate selectivă a metabolitului activ în neuronii insectelor.
 • Senzitivitate diferită a canalelor ionice la insecte comparativ cu mamiferele: concentraţii mult mai reduse sunt eficiente la insecte3
 • Căile metabolice alternative (clivajul inelului de indanone sau oxadiazol) la mamifere convertesc agentul indoxacarb mai ales în metaboliţi netoxici.3,4
 • Activare biologică relativ scăzută la mamifere.3,4

Agentul indoxacarb produce efecte puternice într-un loc de legare specific şi unic din canalele ionice voltaj dependente ale sistemului nervos al insectelor susceptibile.4 Acest efect este diferit de cele raportate pentru alte insecticide precum piretroizii, despre care se ştie că afectează un alt loc din canalele ionice voltaj dependente.1,2,4

Metabolitul activ al agentului indoxacarb induce hiperpolarizarea potenţialului membranei, sporind rezistenţa de intrare şi reducând amplitudinea. El blochează amplitudinea curentului ionic intern din neuron, fără a modifica kinetica inactivării sau a activării, spre deosebire de piretroizi. Astfel, funcţia nervoasă a insectelor este afectată, hrănirea încetează şi se produce paralizia şi moartea insectelor susceptibile.

 • Loc receptor nou în sistemul nervos al insectelor
 • Efect insecticid diferit faţă de alţi compuşi

Eficient împotriva stadiilor imature de dezvoltare a puricilor, întrerupând astfel ciclul de viaţă al acestora

Activyl afectează rapid puricii adulţi după contact sau ingerare, iar hrănirea puricilor încetează în primele 4 ore de tratament. Dar Activyl afectează nu doar puricii adulţi. Capacitatea insectelor adulte de a depune ouă este redusă, iar paralizia şi moartea lor se produce în primele 4 - 48 de ore de la tratament. Testele controlate arată că peste 95% sau mai mult din puricii adulţi mor în primele 4 - 48 de ore de la aplicare.

Activyl omoară şi puricii aflaţi în stadii de dezvoltare care se află în mediul înconjurător al câinilor şi pisicilor tratate, ceea ce înseamnă că puricii în aceste stadii nu se mai pot dezvolta în purici adulţi. Un singur tratament cu Activyl inhibă dezvoltarea puricilor adulţi de pe animalele tratate cu peste 90% timp de cel puţin 4 săptămâni. Acest fapt se reflectă în scăderea dramatică a gradului de infestare prezenta in locuinţă, după aplicarea tratamentului cu Activyl.

Având în vedere că nu doar puricii adulţi sunt afectaţi, animalele de casă scapă de ei, iar ciclul de viaţă al puricilor din mediul înconjurător este inhibat, rezolvând rapid problema puricilor (în diferite stadii de dezvoltare) cu care se confruntă clientul dumneavoastră.

Referinţe:
 1. Wing KD, Sacher M, Kagaya Y, Tsurubuchi Y, Mulderig L, Connair M, Schnee M. Crop Protecţie. 2000;19:537-545.
 2. Lapied B, Grolleau F, Sattelle DB. Br J Pharmacol. 2001;132:587-595.
 3. Zhao X, Ikeda T, Yeh JZ, Narahashi Y. Neurotoxicologie 2003;24:83–96.
 4. Dong K. Canale ionice la insecte şi rezistenţa la insecticid. InvertNeurosci. 2007;7:17–30.